A webdesign fenegyereke: Joshua Davis



Joshua Davis a modern vizuális művészet egyik úttörője. Designer, és digitális művész egyben, akit jellemeztek már úgy, mint az Internet korának Jackson Pollock-ja, vagy a Webdesign fenegyereke.

„Davis hírnevét annak a számítógépes módszer kifejlesztésének köszönheti, mely Dinamikus Absztrakció néven vált közismertté. Davis feltárta a Flash és Illustrator programok technikai és művészeti határait, létrehozva ezzel egy egyedi vizuális kompozíciót, mely összhangot teremt szabálykövető és véletlenszerű folyamatok között.” – Írja róla a New York-i Smithsonian Cooper-Hewitt National Design Múzeum.
Alkotásaiban a Flash program lehetőségeit kihasználva egyszerre teremt véletlenszerűen, vagy szabályok szerint mozgó alkotásokat, vagy olyan statikus képeket, melyekben nemcsak kreativitásának, hanem a digitális művészetnek paramétereit is feszegeti.

A 38 éves designer egyaránt könnyen mozog a reklámok és a művészi alkotások között. Készít web-alapú promóciókat olyan megrendelőknek, mint például a Sony, Nokia, vagy a Volkswagen, emellett munkái megtalálhatóak minden híresebb múzeumban, a bilboai Guggenheimtől kezdve a párizsi Pompidou Központon át a londoni Tate Modernig. Tanít a manhattani School for Visual Arts-ban, és szerte a világon tart előadásokat konferenciákon és workshopokon. Alig tíz év alatt Davis a webdesign egyik meghatározó személyisége lett. Aktuális munkáiban a természet mozgásaiból merít ihletet, mint például a csobogó vízből, a szélből vagy a rovarok mozdulataiból.

Davis szerint a papír és a képernyő teljesen más felületeket jelentenek művei számára. "Ha a nyomtató megpróbálja szétválasztani a CMYK (nyomdaiparban használt színkezelés) összes különböző árnyalatát, a számítógép egy idő után felmondja a szolgálatot. Emiatt konvertálnom kell az Illustrator fájlt egy 350 dpi felbontású tiff, vagy photoshop fájlba. Lényegében olyan munkáim vannak, melyeket lehetetlen kinyomtatni, ami számomra igazán fantasztikus érzés." Nyilatkozta az Apple-nek tett egyik interjújában.

Bár Joshua Davis munkái egytől-egyik számítógépen készülnek, olyan egyedi komplex formákat és kompozíciókat tud teremteni, melyek bármilyen felületen felkeltik az emberek figyelmét. Nem csoda, hogy a legkülönbözőbb termékek gyártóitól kap felkéréseket. Legyen szó a BMW-nek, vagy a Motorolának készített illusztrációkról. Formái visszaköszönnek kézzel fogható tárgyakról is. Az Umbra Design Group nemrég mutatta be Davis neve által fémjelzett párnáit és ágytakaróit, melyek iránt hatalmas az érdeklődés. Emellett együttműködik a Miquelrius irodaszereket gyártó céggel is, akiknek iskolatáskákra, jegyzetfüzetekre, és más irodaszerekre tervezett lenyűgöző kompozíciókra.
Joshua Davis nem vallja magát művésznek, sokkal inkább desinernek. A design tágabb, és sokkal több erőfeszítést igényel, mint a művészet. Ha egy nagyobb céggel dolgozik együtt, a aját stílusát adhatja hozzá egy jövőbeli márkához. Számára ez sokkal nagyobb kihívást jelent, mint művészeti alkotásokat készíteni.

A Képek Joshua Davis honlapjáról származnak.